f Matsedel | Förskolan Kometen

Matpolicy

På Kometen sätter vi stort värde på maten. Vi arbetar ständigt för att hjälpa barn upptäcka mat som ett av livets glädjeämnen och måltider som ett socialt moment. Barnen ska få prova på utan tvång och på ett sätt som väcker nyfikenhet för att lära sig tycka om all mat. Tiden som barnen äter tillsammans med kompisar och pedagoger har en stark pedagogisk och social funktion i vår verksamhet då barnen utvecklas både som individer och som grupp. Inte minst tas hänsyn till matens påverkan på klimat och miljö och vi försöker ha ett hållbarhetsperspektiv. Kökspersonal är utbildad och har god kompetens inom matlagning, näringslära, specialkost, hygienfrågor samt bemötande.

Övrigt

  • Pedagoger arbetar med sensorisk träning och måltiden är en integrerad del i det pedagogiska arbetet.

  • Vid måltiden skapas en lugn och trivsam miljö där alla leksaker plockas bort, bordet dukas och alla kan njuta av maten.

  • Fruktstunder och mellanmålen äts ute när väder tillåter.

  • Barn äter frukt vid samling.

  • Vi jobbar för minskning av svinnet, dock utan att äventyra livsmedelssäkerheten. Matrester samlas i gröna påsar och förvandlas till biogasproduktion.

Specialkost

Vi erbjuder specialkost av hög och säker kvalitet enligt Linköping kommuns Kost- och måltidspolicy där det står ”Specialkost ska efter ordination erbjudas till dem som av medicinska skäl har behov av det”. Dessutom erbjuder vi lakto-ovo- vegetariskt kost dvs vegetariskt kost som inkluderar mjölk och ägg och laktosreducerad kost utan läkarintyg om detta önskas av vårdnadshavare.

Smaklig måltid!