f Matsedel | Förskolan Kometen

Matpolicy

Till måltiden serveras mellanmjölk, bröd, grönsaker och vegetariskt alternativ.

På Kometen sätter vi stort värde på maten. Säker, vällagad och hälsosam mat gör våra barn friska med tillräckligt energi för att leka och utforska världen. Dessutom arbetar vi ständigt för att hjälpa barn upptäcka mat som ett av livets glädjeämnen och måltider som ett socialt moment. Barnen ska ”få prova på utan tvång och på ett sätt som väcker nyfikenhet”1 för att lära sig tycka om all mat. Tiden som barnen äter tillsammans med kompisar och pedagoger har en stark pedagogisk och social funktion i vår verksamhet då barnen utvecklas både som individer och som grupp. Inte minst tas hänsyn till matens påverkan på klimat och miljö och vi försöker ha ett hållbarhetsperspektiv. Kökspersonal är utbildad och har god kompetens inom matlagning, näringslära, specialkost, hygienfrågor samt bemötande.

Måltidens innehåll

  • I vårt kök lagas maten i möjligaste mån från grunden, bröd bakas på plats och tillsatser minimeras.

  • Vid inköp av råvaror ligger fokus på hög kvalitet och i första hand väljs miljöcertifierade produkter.

  • Maten innehåller en hög andel och stor variation av vegetabilier, inklusive baljväxter som ärtor, bönor och linser. Grönsaksinköpen, så långt det är möjligt, följer säsongerna.

Specialkost

Vi erbjuder specialkost av hög och säker kvalitet enligt Linköping kommuns Kost- och måltidspolicy där det står ”Specialkost ska efter ordination erbjudas till dem som av medicinska skäl har behov av det”. Dessutom erbjuder vi lakto-ovo- vegetariskt kost dvs vegetariskt kost som inkluderar mjölk och ägg och laktosreducerad kost utan läkarintyg om detta önskas av vårdnadshavare.

Övrigt

  • Pedagoger arbetar med sensorisk träning och måltiden är en integrerad del i det pedagogiska arbetet t.ex. arbetet med hållbar utveckling.

  • Vid måltiden skapas en lugn och trivsam miljö där alla leksaker plockas bort, bordet dukas och alla kan njuta av maten utan tidspress. Fruktstunder och mellanmålen äts ute när väder tillåter.

  • Barn äter frukt vid samling.

  • Barn ges möjlighet till inflytande och får välja maten som serveras på födelsedagen, (men inga tomma kalorier serveras som glass eller läsk). Dessutom finns det ett aktivt matråd där föräldrar kan var med och medverka.

  • Vid 5 års ålder är barn med i köket varje vecka på minikockarna.

  • Vi jobbar för minskning av svinnet, dock utan att äventyra livsmedelssäkerheten. Matrester samlas i gröna påsar och förvandlas till biogasproduktion.

Smaklig måltid!